ponedeljek, 4. julij 2011

Biti moški?

"...moški so v patriarhatu prav tako deprivilegirani kot ženske, le da se to kaže na drugačen način."    Tomaž Flajs

Ne glede na njegovo krivičnost, je bil patriarhat v določenem zgodovinskem obdobju funkcionalen. Moškemu je bilo jasno določeno mesto, vedelo se je kaj se od njega pričakuje in kaj lahko on pričakuje od drugih. Danes se nahajamo v dobi, kjer smo patriarhat dekonstruirali kot krivičen in nelegitimen način organizacije družbe. Skupaj z enakopravnostjo spolov, raste tudi potreba po redefiniranju naših spolnih vlog. "Ženske" in "moške" revije se obnašajo kot da problema ni in še naprej reproducirajo bolj ali manj stereotipne predstave o ženska in moških. Ti stereotipi večinoma koreninijo v patriarhatu, le da so zdaj preoblečeni v drugačno govorico. Moški z Marsa in ženske z Venere. Moški, ki je doživel že kako težjo izkušnjo v življenju, zna povedat, da naša žalost, strah ali druga čustva niso nič lažja, manjša ali manj prisotna kot naj bi to veljalo za ženske.

Ker je o vprašanju sodobnega moškega veliko že povedanega, bom svoje misli tukaj zaokrožil in vas raje napotil na vire, kjer lahko najdete zelo zanimive vsebine za odgovor na vprašanje, kaj danes pomeni biti moški. Za začetek si morda pogledate intervju s psihoterapevtom Tomažem Flajsem, ki se je specializiral za to področje. Na njegovi spletni strani, si lahko preberete več razmišljanj o vprašanju moškosti.

Idejo, da je moški zaprt v škatlo pravil t.i. man box, ki onemogoča kakovosten in spoštljiv odnos moškega do sebe in drugih, je zelo dobro ponazoril Tony Porter v svojem nastopu na TED konferenci. Prispevek je v angleščini, a poleg angleških lahko uporabite tudi hrvaške ali srbske podnapise.

Res je, da se bom k temi še vrnil, a če še nimate dovolj in vas zanima, kako popularna kultura reciklira škodljive stereotipe o moških kot nasilnežih, bo dokumentarec Tough Guise dobra izbira. Zelo zanimivo razmišljanje z naslovom Moški se ne rodi, moški šele postane pa kar samo kliče po branju.

*Če se vam zdi ta objava zanimiva, postanite spremljevalec ali spremljevalka tega bloga s prijavo tukaj in sproti boste obveščeni o novih objavah.

Ni komentarjev:

Objavite komentar