nedelja, 28. avgust 2011

Kamenjanje podnebja – ali kaj imata skupnega podnebje in Slovenski parlament


Po lanskem napadu parlamenta z granitnimi kockami so bile zadeve jasne. Za poškodovan parlament je sokriv vsak, ki je vrgel kocko. Ne zanima nas ali je njegov kamen razbil šipo, vrata ali spomenik. Tudi ne oprostimo tistim, ki niso vrgli dovolj močno, da bi kamen karkoli zadel. Kdor vrže proti parlamentu, je sokriv za njegovo uničenje.
Podnebje. Slovenija polni ozračje s 5 krat več izpustov na prebivalca, kot jih lahko stabilno podnebje prenese. Na osebo oddamo okoli 10 ton izpustov CO2 na leto, 2 toni na prebivalca pa je trajnostna meja. S tem prispevamo k pospeševanju nevarnih podnebnih sprememb.  Za posledicami destabilizacije svetovnega podnebja, ki je človekovega izvora že zdaj umira na tisoče ljudi, še več pa jih mora zapustiti svoje domove. Tudi v Sloveniji smo priča vedno hujšim poplavam, točam in neurjem. Po napovedih znanstvenikov se bodo taki pojavi še okrepili v primeru, da ne ukrepamo za odločno zmanjševanje izpustov na trajnostno mejo.
Če zadevo skrajno poenostavimo in rečemo, da nadaljnje oddajanje toplogrednih izpustov, pomeni uničevanje varnega podnebja, lahko vidimo podobnost s metanjem kock v parlament. Vsak ki vrže kamen v podnebje, je soodgovoren za uničenje varnega podnebja. Na sebi nosimo tudi odgovornost za posledice destabiliziranega podnebja  kot so človeške žrtve in preseljevanje ljudi. Največjo odgovornost za preprečevanje »nasilja« nad podnebjem ima pa vendarle vlada. Države so namreč tiste, ki morajo ščititi osnovne človekove pravice kot so pravica do zdravega in varnega okolja. Sprejeti morajo zakonodajo, ki zavaruje podnebje in omeji metanje CO2 vanj. Namesto tega slovenska vlada razmišlja, da bi zgradila »top«, ki bo sam v ozračje izstreljeval celotno količino izpustov, ki jih v Sloveniji lahko trajnostno izpustimo v ozračje.
Tako kot je vsak posameznik odgovoren za kamen, ki leti iz njegovih rok, enako moramo prevzeti odgovornost za »kamenjanje« podnebja. Razmislimo, kako svoje izpuste zmanjšati za 80% in kako vlado prepričati, da naj umakne načrt o topu v Šoštanju, ki se pridružuje napadom na podnebje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar