petek, 3. junij 2011

Referendum: trikrat NAROBE

Naj izkoristim priliko in podam še kratko mnenje o sobotnem referendumu. Ne bom govoril o vsebini, ker domnevam, da smo slišali že dovolj. Izpostaviti želim (ne)odgovornost politike za vladanje. Kaj na povedo politiki s tem ko nas pozivajo h glasovanju »trikrat ZA« ali »trikrat PROTI«?

1. interpretacija:
Nekdo je »proti« ali »za« vsa tri vprašanja na referendumu, zato ker nasprotuje vsem vladnim odločitvam ali pa vse tri odločitve podpira. Razmišljal je s svojo glavo in ugotovil, da njegovo lastno mnenje trikrat natančno sovpade bodisi z vlado bodisi z opozicijo. Redek primer, a se dogaja.

2. interpretacija:
Referendum se razume kot sredstvo za podporo, še bolj pa za kaznovanje vlade. Kdor je proti vladi, je trikrat proti ne glede na vprašanja in posledice za ljudi. In obratno. Trikrat jasno. Tako kot so rekli. Avtomatsko.

Na referendumu imamo možnost se odločati o treh čisto konkretnih stvareh. Če se iskreno vprašamo o naših stališčih, vidimo, da ne moremo zares enoznačno potrditi trikrat za ali proti. Gre za različne teme, z različnimi posledicami. Zagovorniki vlade, ki so trikrat »za« niso resni. Gre za tri različne stvari, ki jih ne moremo kar stlačit na odločanje za »trikrat«. Še bolj je neresna opozicija, ki dobro ve, da bo takšno ali pa še bolj radikalno pokojninsko reformo sprejeti tudi sama, a se ne more upreti skušnjavi, da ne bi zajahala vala populizma in pozivala k »trikrat proti, da bi si s tem nabrala politične točke in vladi zadala čim hujši udarec. Toda to se dela na volitvah in ne na referendumu o čisto konkretnih stvareh.

Imamo demokratično državo, v nedeljo pa izjemno priložnost in odgovornost, da se ljudje neposredno opredelimo do treh konkretnih tem. Zapomnite si, da bomo mi tisti, ki bomo nosili posledice nedeljske odločitve. Predvsem je to pomembno pri pokojninski reformi. Vladi in opoziciji gre zgolj za ohranjanje oziroma za prevzem oblasti. S tem ni nič narobe, ampak mi volivci moramo razmišljati o našem interesu. Zato vas pozivam, da razmislite o vsakem vprašanju posebej, ko se boste odločali in ne pristajajte na logiko, ki vas poniža na glasovalne stroje, ki obkrožijo nekaj »trikrat«. Trikrat ZA ali trikrat PROTI je trikrat NAROBE. Spoštujmo zgodovinski dosežek, ki ga predstavlja demokracija in njen institut referendum in se odločimo z polno odgovornostjo za posledice našega glasovanja.

Ne trikrat ZA, ne trikrat PROTI, ampak trikrat tako, kot VI mislim, da je PRAV .

Ni komentarjev:

Objavite komentar