četrtek, 30. junij 2011

Zdrav človek

Kot ljubiteljski bralec psihološke literature sem z veseljem naletel na knjigo o psihoterapiji, ki je letos izšla v Sloveniji. Med prispevki sem našel zelo zanimivo definicijo "duševnega zdravja", oziroma zdravja na sploh, ki si jo je vredno zapomniti. Z manjšo prilagoditvijo gre takole:

Zdravje pomeni funkcioniranje človeka (organizma) tako, da se zaveda svojih trenutnih potreb in možnosti za zadovoljevanje teh potreb, da sprejema odgovornost za svoje potrebe, svoja dejanja in odzivanje na vplive okolja. 
(str. 365)

in

"Nezdrav način je tisti, ki v dani situaciji ni ustrezen, ki v dani situaciji pomeni prekinjanje kontakta in zato ne privede do zadovoljitve posameznikovih potreb ali pa povzroči škodo v okolju." 
(na isti strani)

Misli, ki jih zajemata navedka, se mi zdijo uporabne za razumevanje nas samih in tudi drugih ljudi. Kot pravi zgornje razmišljanje, je zdrav človek tisti, ki se zaveda samega sebe, svojih potreb in je v pristnem kontaktu z okoljem v katerem živi (str. 368). Pa srečno!


*Če vam je ta objava všeč, postanite spremljevalec ali spremljevalka tega bloga s prijavo tukaj in sproti boste obveščeni o novih objavah.

Ni komentarjev:

Objavite komentar