sobota, 11. junij 2011

Zamenjati oblast. Kaj pa menjamo?

Predčasne volitve zgolj zato, da bi opoziciji omogočili prihod na oblast, niso dovolj.

Te dni se veliko govori o predčasnih volitvah. Vlada naj ne bi bila operativna. Predsednika vlade sesuvajo z referendumi, z napadi, zavajanji in z utemeljenimi pozivi. Izpodbija ga tako opozicija kot koalicijske stranke. Zdi se kot da ni drugega, kot da gremo na predčasno volitve. Že čez nekaj mesecev bi lahko volili in dobili… Kaj? Kaj prinašajo predčasne volitve? Janševo vlado. V redu, a kaj to pomeni? Govorimo o vrnitvi iste politike, ki smo jo videli pri prejšnji vladi? Tega nočemo. Kaj, razen zamenjave obstoječe vlade prinaša Janša?
Poskusite si našteti tri stvari, ki se bodo spremenile na bolje, zato ker bomo dobili Janšo. Poznate SDS-ov program? Veste za kaj se zavzemajo? Kolikor razumem, kritizirajo vlado zato, ker je nesposobna in ker ne zna reševati problemov. A kaj je alternativa? Kako bodo poskrbeli za pokojnine v vladi, ki jo napovedujejo? Kako bodo ustvarjali delovna mesta? Bodo napravili premike na področju okolja? Bodo našli način, kako zagotoviti stanovanja in delovna mesta za mlade? Kako bodo ohranili socialno državo? Pustimo Cerkev, kulturni boj in nacionalizem. Kaj prinaša Janša mimo drugačnega pristopa do teh že standardnih tem, ki mnogokrat edine delijo politični prostor?
Dokler na vsaj nekaj od teh vprašanj ne dobimo realnih in zadovoljivih odgovorov, bodo predčasne volitve in navijanje zanje zgolj manever, s pomočjo katerega nas bodo prepričali, da pomagamo oblasti željnim iz opozicije na oblast. Da ne bo pomote. Trenutno stanje se mora spremeniti. A če naj grem na volitve, da bi zamenjal oblast, hočem imeti zato dobre razloge. Zamenjati Pahorja, zgolj zato, da dobimo Janšo žal zame in za 80% ne-volivcev SDS ni dovolj. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar